KELNER

3 letnia BSIS (Branżowa Szkoła I Stopnia)

Przedmioty punktowane w rekrutacji:
język polski, język angielski, matematyka, geografia

„THINK BIG TO SUCCEED”
Jesteś komunikatywny, uśmiechnięty i cechuje Cię wysoka kultura osobista? Kierunek Kelner czeka na Ciebie. Kelnerzy nazywani „arystokratami w gastronomii” to idealny zawód dla osób ceniących różnorodność i wyzwania, ciekawych świata i lubiących pracę z ludźmi.

Kształcąc się w tym zawodzie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu:
  • obsługi konsumenta,
  • promocji i sprzedaży usług,
  • barmaństwa,
  • obsługi specjalistycznych programów komputerowych,
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

Absolwenci mogą zostać zatrudnieni przez różnorodne podmioty gospodarcze zajmujące się prowadzeniem działalności gastronomicznej: restauracje, kawiarnie, hotelowe zakłady gastronomiczne, itp.

Nauka w tym zawodzie umożliwia
  • zdobycie tytułu kelnera oraz uzyskanie świadectwa potwierdzającego kwalifikację HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich, które jest uznawane na terenie całej UE,
  • absolwent po uzyskaniu tytułu kelnera może podjąć naukę w Branżowej Szkole II stopnia lub podnieść swoje wykształcenie zawodowe na kursach.
Atrakcyjne warunki kształcenia w tym zawodzie realizowane są w ramach::
  • zajęć praktycznych prowadzonych w nowoczesnych pracowniach zawodowych,
  • staży zawodowych w ramach Projektów Unijnych Erasmus +,
  • szkoleń baristycznych i barmańskich,
  • wyjazdów na targi branżowe,
  • obsługi prestiżowych przyjęć okolicznościowych na rzecz środowiska lokalnego,
  • udziału w szkolnych i międzyszkolnych konkursach branżowych.
Organizacja nauki w zawodzie kelner:
  • w branżowej szkole I stopnia oprócz przedmiotów ogólnokształcących są przedmioty zawodowe teoretyczne i praktyczne,
  • praktyczna nauka zawodu jest realizowana w szkolnych pracowniach, w klasie pierwszej 1 raz w tygodniu, w klasie drugiej i trzeciej 2 razy w tygodniu,
  • w pozostałe dni realizowane są przedmioty teoretyczne.
Przedmioty ogólnokształcące:
  • Język polski
  • Język angielski
  • Historia
  • Wiedza o społeczeństwie
  • Podstawy przedsiębiorczości
  • Geografia
  • Biologia
  • Matematyka
  • Informatyka
  • Wychowanie fizyczne
  • Edukacja dla bezpieczeństwa
Przedmioty zawodowe:
  • Technologia gastronomiczna
  • Obsługa konsumenta
  • Język angielski zawodowy
  • Pracownia gastronomiczna
  • Pracownia usług kelnerskich

Z nami możesz też rozwijać swoje kompetencje społeczne i personalne. Możesz także skorzystać z bogatej oferty sportowej.

Wizytówka

Kelner

Praktyka

Aranżacja nakryć okolicznościowych z obsługą różnorodnej klienteli.

Warsztaty

Obsługa imprez okolicznościowych z pokazem umiejętności barmańskich i metod specialnych obsługi kelnerskiej.

Eventy

Imprezy, Jubileusze, Konferencje

Jeśli mieszkasz daleko od Jarosławia czeka na Ciebie miejsce w bursie http://www.zpowjaroslaw.pl .