CUKIERNIK

3 letnia BSIS (Branżowa Szkoła I Stopnia)

Przedmioty punktowane w rekrutacji:
język polski, język angielski, matematyka, geografia

„THINK BIG TO SUCCEED”
CUKIERNICTWO JEST SZTUKĄ, CUKIERNIKA OGRANICZA JEDYNIE WYOBRAŹNIA. Nic nie wychodzi Ci tak dobrze jak słodkości ? Chcesz połączyć pracę z przyjemnością ? Tak, tak dobrze trafiłeś …. Cieszymy się, że jesteś z nami!/Dołącz do nas! Udowodnimy, że da się połączyć obowiązki zawodowe z pasją ucząc się profesji cukiernik. To zawód dla osób, które nie boją się wyzwań. Nauczysz się łączyć surowce w taki sposób, aby powstały słodkie arcydzieła. U nas zdobędziesz wiedzę niezbędną do tworzenia nowych receptur i dekoracji. Profesja ta jest bardzo satysfakcjonująca, pozwala rozwinąć manualne i plastyczne zmysły artysty cukiernika.
Kształcąc się w tym zawodzie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu:
  • magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych
  • stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych
  • sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych
  • wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych
  • produkcji wyrobów cukierniczych dietetycznych, regionalnych oraz określonych grup klientów np. diabetyków, cukrzyków
  • nowoczesnych trendów w cukiernictwie.
Atrakcyjne warunki kształcenia:
  • przygotowanie do pracy w zawodzie zapewnia słodka kadra nauczycieli – z nami Ci się upiecze
  • nauka zawodu realizowana w profesjonalnie wyposażonych pracowniach cukierniczych
  • wyjazdy na targi branżowe oraz wycieczki do zakładów cukierniczych
  • udział w szkolnych konkursach cukierniczych
  • możliwość rywalizacji z najlepszymi adeptami sztuki cukierniczej np. Małopolski Konkurs Cukierniczy
Uzyskiwane kwalifikacje zawodowe:
  • uzyskanie dyplomu cukiernika potwierdzającego kwalifikacje SPC.01 Produkcja wyrobów cukierniczych,
  • możliwość udziału w praktykach zawodowych realizowanych w ramach projektów Erasmus+

Organizacja nauki w zawodzie cukiernik: W branżowej szkole I stopnia oprócz przedmiotów ogólnokształcących są przedmioty zawodowe teoretyczne i praktyczne. Praktyczna nauka zawodu jest realizowana w szkolnych pracowniach, w klasie pierwszej 1 raz w tygodniu, w klasie drugiej i trzeciej 2 razy w tygodniu. W pozostałe dni realizowane są przedmioty teoretyczne.

Przedmioty ogólnokształcące:
  • Język polski
  • Język angielsk
  • Historia
  • Wiedza o społeczeństwie
  • Podstawy przedsiębiorczości
  • Geografia
  • Biologia
  • Matematyka
  • Informatyka
  • Wychowanie fizyczne
  • Edukacja dla bezpieczeństwa
Przedmioty zawodowe:
  • Technika w produkcji cukierniczej
  • Technologie produkcji cukierniczej
  • Język niemiecki zawodowy
  • Pracownia cukiernicza
Zawód cukiernika ma szerokie perspektywy rozwoju oraz zatrudnienia w takich zakładach pracy jak:
  • cukiernie, ciastkarnie, lodziarnie, przemysłowe zakłady cukiernicze
  • kawiarnie, restauracje, pensjonaty, domy weselne, hotele, firmy cateringowe,
  • własna działalność.
 

Z nami możesz też rozwijać swoje kompetencje społeczne i personalne. Możesz także skorzystać z bogatej oferty sportowej.

Wizytówka

Cukiernik

Wyroby

Różnorodne wyroby cukiernicze przygotowywanie między innymi na imprezy okolicznościowe, konkursy, pokazy czy też na specjalne zamówienia.

Praktyki

W polskich i zagranicznych zakładach branży cukierniczej.

Pokazy

Tematyczna sztuka dekorowania ciast

Jeśli mieszkasz daleko od Jarosławia czeka na Ciebie miejsce w bursie http://www.zpowjaroslaw.pl .