KUCHARZ

3 letnia BSIS (Branżowa Szkoła I Stopnia)

Przedmioty punktowane w rekrutacji:
język polski, język angielski, matematyka, geografia

„THINK BIG TO SUCCEED”
Gotowanie to Twoja pasja? A może dopiero chciałbyś poznać arkana sztuki kulinarnej? Jeżeli tak, to zapraszamy do Branżowej Szkoły I Stopnia na kierunek Kucharz. To idealny zawód dla osób kreatywnych, pomysłowych, zainteresowanych pracą w renomowanych restauracjach w Polsce i za granicą.

Kształcąc się w tym zawodzie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu:
  • przygotowania i wykonania potraw;
  • obsługi urządzeń gastronomicznych oraz innego sprzętu specjalistycznego;
  • organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych;
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej;
  • wykorzystania komputera w pracy.

Absolwenci mogą być zatrudnieni na stanowisku mistrz sztuki kulinarnej, szef kuchni, organizator imprez okolicznościowych i usług cateringowych, pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej

Nauka w tym zawodzie umożliwia
  • zdobycie tytułu kucharza oraz uzyskanie świadectwa potwierdzającego kwalifikację HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań, które jest uznawanego na terenie całej UE;
  • Absolwent po uzyskaniu tytułu kucharz może podjąć naukę w Branżowej Szkole II stopnia lub podnieść swoje wykształcenie zawodowe na kursach.
Atrakcyjne warunki kształcenia w tym zawodzie realizowane są w ramach::
  • zajęć praktycznych realizowanych w nowoczesnych pracowniach zawodowych,
  • staży zawodowych w ramach Projektów Unijnych Erasmus +,
  • wyjazdów na targi branżowe,
  • branżowych konkursów szkolnych i międzyszkolnych.
Organizacja nauki w zawodzie kucharz:
  • w branżowej szkole I stopnia oprócz przedmiotów ogólnokształcących są przedmioty zawodowe teoretyczne i praktyczne,
  • Praktyczna nauka zawodu jest realizowana w szkolnych pracowniach lub
    u pracodawców
  • Zajęcia praktyczne są w klasie pierwszej 1 raz w tygodniu, w klasie drugiej i trzeciej 2 razy w tygodniu. W pozostałe dni realizowane są przedmioty teoretyczne.
Przedmioty ogólnokształcące:
  • Język polski
  • Język angielski
  • Historia
  • Wiedza o społeczeństwie
  • Podstawy przedsiębiorczości
  • Geografia
  • Biologia
  • Matematyka
  • Informatyka
  • Wychowanie fizyczne
  • Edukacja dla bezpieczeństwa
Przedmioty zawodowe:
  • Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii
  • Technologia gastronomiczna
  • Język angielski zawodowy
  • Pracownia gastronomiczna/zajęcia praktyczne.

Z nami możesz też rozwijać swoje kompetencje społeczne i personalne. Możesz także skorzystać z bogatej oferty sportowej.

Wizytówka

Kucharz

Praktyka

Zajęcia w nowoczesnych zakładach gastronomicznych.

Pokazy

Obsługa imprez okolicznościowych z pokazem umiejętności kucharskich i różnych metod przygotowania potraw.

Menu

Imprezy, Jubileusze, Konferencje

Jeśli mieszkasz daleko od Jarosławia czeka na Ciebie miejsce w bursie http://www.zpowjaroslaw.pl .